Kaj nam prinaša nova izdaja ISO9001:2015

Čeprav v slovenščino standard še ni preveden, je bil v angleščini ISO9001:2015 uradno izdan 23.9.2015. Ob hitrem pregledu sprememb se nam morda zazdi, da gre le za dve področji, ki ju bo potrebno prilagoditi. Zavedati pa se je potrebno, da bo obseg sprememb različen glede na stopnjo zrelosti sistema vodenja v organizaciji.

Nekatere organizacije že sedaj zelo vsebinsko uporabljajo zahteve dosedanjega standarda in so jim rešitve, ki jih prinaša nova izdaja že danes del vsakdanjika – takšne s prilagoditvijo ne bodo imele večjih težav.

Pomembnejši izziv pa lahko čaka organizacije, ki so sistem vodenja izvajale na manj vsebinski (torej bolj administrativni) ravni. Za njih pa bodo spremenjene zahteve zraven neposredne prilagoditve zahtevale še bolj poglobljen pristop do poslovne politike – nenazadnje morda celo pomembnejše posege v organizacijo delovanja.

 

Skratka, prihajajočih sprememb ne gre podcenjevati ali se zanašati na mnenja, da gre le za manjše popravke. Kar je lahko za nekoga manjši popravek, je lahko za drugo podjetje pomembna poslovna sprememba.

 

Seveda smo prihod novega standarda budno spremljali in razvijali pristope, s katerimi vam lahko pomagamo pri uskladitvi. Ker imamo izkušnje tudi s prenavljanjem že obstoječih sistemov, lahko vaš sistem skupaj s prilagoditvami na ISO9001:2015 prenovimo in naredimo učinkovitejšega. Pokličite nas za neobvezen sestanek in ponudbo.

You can share this story by using your social accounts:

Komentarji so trenutno izklopljeni.